Физиотерапия

Физикалната терапия , известна още като физиотерапия, е една от свързаните здравни професии. Предоставя се от физиотерапевти, които насърчават, поддържат или възстановяват здравето чрез физикален преглед, диагностика, прогноза, обучение на пациентите, физическа интервенция, рехабилитация, превенция на заболявания и промоция на здравето.

Установено е, че физическата терапия е ефективна за подобряване на резултатите, както по отношение на болката, така и по отношение на функцията, при множество мускулно-скелетни състояния.

Терапевтично въздействие.

Въздействието на физотерапията е многостранно, но според клиничното и функционалното състояние на болния се проявява главно в следните направления: 

 • Психотерапевтично въздействие: Може да се прояви като тонизиране на емоционалното състояние или като отпускане и намаляване на нервното напрежение. Самото назначаване на физиотерапия, особено при тежко болните, по пътя на втората сигнална система предизвиква приятни емоции, укрепва вярата в оздравяването.
 • Тонизиращо въздействие: При редица заболявания в резултат на патологичния процес и обездвижването може да се намали жизнения тонус. Повишаването му е необходимо, тъй като по този начин се стимулират възстановителните процеси, увеличава се устойчивостта на организма и по този начин съществено се подпомага оздравяването.
 • Структурно /морфологично/ повлияване на тъканите, органите и системите: С помощта на физиотерапията може да се подобри кръвообращението и кръвооросяването на отделните органи и системи, да се стимулират трофичните (хранителните) процеси, да се постигне хипертрофия и благоприятно обратно развитие на атрофичните процеси.
 • Функционално повлияване: Физиотерапията води до нормализиране и усъвършенстване на функциите както на отделните органи и системи, така и на организма като цяло. Това в най-голяма степен се отнася за подобряване функциите на дихателната система, сърдечносъдовата система, опорнодвигателния апарат и основните нервни процеси – възбуждане и задържане.
 • Поддържащо въздействие: Изразява се в увеличаване или намаляване на психичния тонус на болните съобразно състоянието. 

Физиологично въздействие на някои физиотерапевтични средства.

 • ИНТЕРФЕРЕНТНИ ТОКОВЕ (Получават се при едновременото въздействие на два средночестотни променливи тока с постоянна амплитуда) – потискане на болката; стимулиране на храненето на тъканите; подобрява се кислородното насищане; ексцитомоторно действие при мускулни хипотрофии; разнасят се калциеви отлагания. Интерферентните токове могат да се съчетават с други физикални фактори: топлинни, магнитни, ултразвук.
 • ЛЕКАРСТВЕНА ЕЛЕКТРОФОРЕЗА (Лекарствена електрофореза е комбиниран метод на лечение, при който се използва ток и лекарство) – С помощта на електротерапията се пренасят вещества с лечебен ефект през кожата, преминавайки директно в кръвта и лимфата.
 • МАГНИТОТЕРАПИЯ – има обезболяващ ефект, трофично и противовъзпалително действие.
 • УЛТРАЗВУК (той представлява механични вълнообразно разпространяващи се колебливи движения на частиците на еластичната среда (вода, въздух, земя)) –  Малки дози ултразвук стимулират жизнените процеси, а големи ги потискат; хиперемиращо (кръвонасищащо) действие; антиспастично действие; противовъзпалително действие; обезболяващо действие; калусообразуващ ефект (подпомага регенеративните процеси при фрактура на кости); антиалергичен (в зоната на възействие) ефект; бактерицидно действие (в големи дози); получава се масаж на тъканно ниво, променя се пропускливостта на тъканните мембрани; получава се ендогенна топлина в резултат на триене на тъканите. В малки дози и импулсен режим се регенерират нервите; При сраствания се подобрява еластичността на тъканите.
 • ЛЕЧЕНИЕ С ИНФРАЧЕРВЕНИ И ВИДИМИ ЛЪЧИ (Те са най-дългите лъчи (голяма топлина) и предизвикват химични процеси в мястото на облъчване) – противоболков ефект; противовъзпалителен ефект; трофичен ефект; антиспастичен ефект
 • ЛЕЧЕНИЕ С УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ – антирахитично действие; стимулиране на имуно-биологичната рекреативност (повишават се левкоцитите); стимулира се регенерацията на нервите; подобрява се функцията на половите жлези;  подобрява се функцията на надбъбречните жлези; подобрява се функцията на щитовидната жлеза.

 

В Медицински център Артромедика разполагаме с медицински апарати от високо ниво, с които може да направите физиотерапия, включително и назначена с направление по здравна каса. Нашите физиотерапевти ще назначат и изпълнят терапията и ще проследяват ефекта и подобрението на всяка стъпка. 

Вашето здраве е наш приоритет!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *