МУСКУЛНИ СПАЗМИ

Какво представляват мускулните спазми?

Мускулните спазми са „неволни“ контракции на мускула. Хората често имат „стегнати“ мускули на врата, гърба, раменете или краката. Това са мускулни спазми. Спортистите понякога получават крампи в мускулите по време на интензивно физическо натоварване. Тези крампи също са спазми.

Как се появяват?

Спазмът обикновено възниква от претоварване на мускулите или от травма. Ако сте дехидратирани по време на тренировъчна дейност има вероятност да получите крампи.

Мускулни спазми, особено на врата, също могат да се появят, когато сте подложени на голям стрес.

Крампи в прасеца често се появяват през нощта по време на сън.

 

Какви са симптомите?

Спазъмът се усеща като стягане или възел в мускула. Може да ви боли когато натоварвате мускула и да направи използването му трудно. 

Крампа получена по време на тренировка може да бъде изключително болезнено усещане.

 

Как се диагностицират?

Вашият лекар или терапевт ще ви прегледа и ще установи дали мускулите ви са много стегнати и чувствителни на допир.

 

Как се лекуват?

  • През първите 2 до 3 дни поставяйте торбички с лед върху спазмите причинени от травма. Използвайте леда за 20-30 минути на всеки 3 до 4 часа.
  • Опитайте да разтегнете внимателно мускула. Например, можете да разтегнете крампа в прасеца на крака, като изпънете кракът си и изтеглите предната част на ходилото към главата си. Също би могло да помогне да стоите на един крак върху кракът, който крампира.
  • Спазмите, които продължават дълго време може да третирате с топъл компрес за 20 – 30 минути няколко пъти в деня.
  • Вашият терапевт може да ви препоръча упражнения за разтягане.
  • Масажът може да бъде много полезен за преодоляване на мускулните спазми.
  • Ако имате остри и силно болезнени крампи през нощта е хубаво да посетите вашият лекуващ лекар, който може да ви изпише лекарства или добавки, които да приемате известно време.

 

Как можем да предотвратим появата на мускулни спазми?

  • Подходящи упражнения за разтягане на мускулите могат да помогнат срещу спазмите
  • Погрижете се да приемате достатъчно количество течности и да сте добре хидратирани ако получавате крампи по време на физически упражнения. Спортните напитки могат да бъдат полезни в този случай.
  • Понякога спазмите могат да бъдат предизвикани от лоша поза. Например спазъм в мускулите на врата може да бъде предизвикан от седенето пред компютър за твърде дълго време или държането на главата в странна позиция. Тези спазми могат да бъдат избегнати с подобрение в позата ни.
  • Приемането на някои добавки, като магнезий би могло да има благоприятен ефект върху спазмите.

МЦ Артромедика обхваща областите ортопедия и травматология, неврология, физиотерапия и рехабилитация. Основните насоки на дейността са свързани с физиотерапия и кинезитерапия на опорно-двигателния апарат и нервната система, както и предоперативна и постоперативна рехабилитация. Екипът от висококвалифицирани кинезитерапевти изготвят и провеждат индивидуален план на лечение и възстановяване на пациентите. Специалистите на МЦ Артромедика  преминават различни курсове за допълнителна квалификация и придобиване на нови техники и умения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *